Vrt

KALENDAR RADOVA

Siječanj
Hladni zimski dani su najpogodnije vrijeme da se u vrtu prebace gomile komposta i da se gnoji stajskim i mineralnim gnojivima. Ruže treba redovito kontrolirati da li su zaštićene od zime i da li su u dobrom stanju.

Ako je snijeg napadao u velikim količinama, četinare i ostalo ukrasno grmlje i manja stabla treba otresanjem osloboditi snježnog tereta. Ljetno bilje (pelargonije, fuksije i viseće karanfile), koje je spremljeno u podrumu, povremeno zalivati. Također, zalivati povremeno ukrasno bilje u većim posudama (oleander, mirtu, aukubu).

Veljača
Pojedine vrste ukrasnog šiblja mogu se orezati već u veljači. Ovo se, prije svega, odnosi na rododendrone, kamelije, hortenzije, magnolije i božure. U ovom poslu treba biti oprezan i ukloniti samo osušene, polomljene, oštećene i suvišne grane.

Ukrasno grmlje koje dugo nije orezivano i djeluje zapušteno, može se podmladiti orezivanjem tokom dvije godine. U prvoj godini, već krajem zime, kada temperatura nije niža od nula stupnjeva, do osnove se orezuje polovina starih i nepravilno izraslih izdanaka, kao i tanke grančice. Sljedeće zime orezuju se preostali stari izdanci.

Ožujak
Korovi pored ceste tretiraju se herbicidima. U drugoj polovini mjeseca treba okopavati ili odmotavati ruže i propisno ih orezati. Ukrasno drveće i grmlje koje nije orezano u prošlom mjesecu, što prije orezati. Svi koji sakupljaju ljekovito bilje kreću na posao. Kucnuo je njihov čas. Vrijeme je za hrastov lišaj, podbjel…

Travanj
Sadi se ljetno cvijeće (begonije, kadifice, petunije, pelargonije i dr.) u gredice, balkonske vaze i druge posude, kao i lukovice i gomolje dalija, gladiola, frezija, gomoljnih begonija. Za sadnju treba koristiti gotove supstrate ili svježu zemlju u kojoj nema uzročnika bolesti i štetočina, odnosno izvršena je kemijska ili termička dezinfekcija.

Tokom travnja sadi se živica, ukrasni grmovi i stabla. Osnivaju se novi travnjaci, postojeći se prozračuju, gnoje, kose. Gnoji se postojeće višegodišnje bilje, uništavaju korovi, zaliva se po potrebi. Vrijeme je za početak borbe protiv puževa.

Ukoliko je potrebno presađuje se sobno bilje. Stručnjaci preporučuju da se u drugoj polovini travnja sije trava, naravno pod uvjetom da zemljište nije previše hladno i vlažno. Za sjetvu odabrati suh dan bez vjetra. Preporučuje se 40 do 60 grama sjemena po kvadratnom metru. Po završetku sjetve, obavezno je valjanje posijane površine i navodnjavanje. Stare travnjake treba prvi put pokositi, zaliti i pognojiti.

Svibanj
Održavanju travnjaka u svibnju mora se posvetiti posebna pažnja. Sa košenjem jednom tjedno započinje se u svibnju. Smanjivati visinu košenja, ako je potrebno, kako se ljeto bliži, na ljetni nivo košenja.

Od svih perioda, ovo je najbolje vrijeme za primjenu hormonskih herbicida  (Velox, Lodin) za suzbijanje širokolisnih korovskih vrsta u travnjaku.  Ako je suša, ili se pak ona očekuje, navodnjavati travnjak orošavanjem (sa raspršivačem) uz prihranu folijarnim gnojivima. Vrijeme je i za okopavanje biljaka u vrtu.

Ako je vrijeme toplo i bez padalina, treba započeti i sa zalivanjem. Posljednji je rok i za sjetvu ljetnog cvijeća jer nema više opasnosti od mrazeva. Na ružama treba rezati izboje, a grmlje i drveće posađeno tokom iste godine zalivati. Ukoliko sakupljate ljekovito bilje, ima ga u izobilju. U svibnju se sakupljaju: hrastov lišaj, podbjel, glog, trn, ljubičica, jaglac, božur, trputac, bunika, gorocvijet, đurđica, kamilica, kopriva, digitalis, matičnjak, majčina dušica, lipa, rastavić, žalfija…

Lipanj
U lipnju sa smjenom godišnjih doba, proljeća i ljeta, nastaje i smjena cvijeća u vrtu. Istovremeno kada počinju cvjetati božuri, ruže i većina sezonskog cvijeća, režu se precvjetali cvjetovi ukrasnog šiblja, vade lukovice i dvogodišnje cvijeće. Tulipani, krokusi, narcisi, zumbuli, visibabe i ostale lukovičaste vrste koje cvjetaju u rano proljeće, ne moraju se svake godine vaditi iz zemlje.

Na istom mjestu mogu ostati od tri do pet godina i za to vrijeme razviti krupnu lukovicu koja će dati podmladak. Poslije tog perioda vađenje je obavezno kada nadzemni dijelovi uvenu, požute i počnu se sušiti. S pojavom prvih cvjetova ruža počinje njihovo ljetno orezivanje. Sastoji se u redovitom uklanjanju ocvalih cvjetova sa dva para listova. Rez treba biti tri do pet milimetara iznad pupoljka. Sa mnogocvjetnih ruža, čiji su cvjetovi raspoređeni grupno, u grozdovima, treba ukloniti svaku cvast čim je završeno cvjetanje. Nastavlja se njega travnjaka, prihrana, po potrebi suzbijanje korovskih biljka, navodnjavanje, redovito košenje.

Srpanj
Tokom srpnja preporučuje se okopavanje lijeha jer od zalivanja i ljetnih kiša može se stvoriti pokorica, koju treba razbiti da bi se osigurao pristup zraka u zemljište. Ovo je mjesec koji se smatra kao najpovoljnije vrijeme za sađenje ukrasnog grmlja. Ukrasne biljke zasađene u proljeće treba malo orezati da bi se uspostavila ravnoteža između podzemnog i nadzemnog dijela.

Kolovoz
Rezanje četinara na okućnici preporučuje se tokom kolovoza. Ne treba ih rezati ravno, nego malo iskošeno prema gore, da donji dio ne bi brzo ogolio. Mogu se saditi i presađivati sve vrste četinara, ako se radi o mladim biljkama sa dobro razvijenim korjenom. Poslije sađenja biljke treba dobro učvrstiti kolcem i redovito zalivati.

Rujan
Krajem mjeseca uklanja se iz višegodišnjih lijeha procvjetalo ljetno cvijeće. Početkom mjeseca sadi se dvogodišnje proljetno cvijeće. Četinarske biljke, ako želimo da dobro prezime, treba obilno zalivati bez obzira na kiše.

Listopad
Prvi jesenski dani ostavljaju tragove i u vrtu. Većina biljaka je ocvala, a listovi na drveću i šiblju počinju žutjeti. Ovo vrijeme treba iskoristiti za različite poslove u vrtu i za pripremu biljaka za zimsko mirovanje.

Tokom cijelog mjeseca treba saditi lukovice krokusa, zumbula, narcisa, tulipana, visibabe i anemona. Pojedinačnu sadnju ovih biljaka treba izbjegavati jer se najljepši rezultat dobije sadnjom u većim grupama određenih vrsta ili njihovom kombinacijom.

Odmah po sadnji lukovice treba zaliti, jer će se na taj način pomoći razvoj i formiranje korijena. Zalivanje se nastavlja u slučaju suhe jeseni. Tokom listopada je najpovoljnije vrijeme za sadnju i presađivanje drveća i šiblja. Sade se i ruže.

Ovo je poslednji mesec u kojem se travnjak redovito kosi – svakih deset dana. Lukovice begonija prestati zalivati kako bi se biljke primorale na mirovanje. Zbog nedostatka vlage listovi će se osušiti i krajem mjeseca gomolji se mogu izvaditi iz zemlje.

Studeni
Lukovice i gladiole, izvađene prošlog mjeseca, potpuno treba osušiti, a zatim samo zdrave i neoštećene ostaviti na suhom mjestu zaštićenom od smrzavanja. Ako će prezimiti u zemlji, lukovice narcisa, tulipana i zumbula pokriti da ne odumru. Ukoliko se želi u vrtu tokom proljeća podići novi travnjak, u studenom treba pripremiti zemljište.

Čim otpadnu listovi, okopati ukrasno grmlje, a krajem mjeseca može se i orezati. Osjetljive biljke omotati slamom ili sirovim grančicama da budu zaštićene od hladnoće. Studeni je najpogodniji za sadnju i presađivanje ukrasnog drveća i grmlja.

Prosinac
Iako zbog hladnoće većina biljaka u vrtu miruje, ljubitelji cvijeća i u prosincu imaju posla. Po suhom vremenu može se nastaviti prorijeđivanje i podmlađivanje grmlja. Pošto zimzelenim biljkama i četinarima suha zima ne odgovora, poželjno je nedostatak vlage nadoknaditi zalivanjem. Ova mjera njege posebno se odnosi na sadnice posađene jesenas.

Na njegu travnjaka ne treba zaboraviti ni u zimskim mjesecima. Ovo se prije svega odnosi na gnojenje, jer ono u ovo doba godine ima odgovarajući značaj za razmnožavanje bokora. Za gnojenje treba nabaviti KAN, koji se ravnomjerno rasipa po cijeloj površini. Po kvadratnom metru potrebno je do 30 grama ovog gnojiva.

Vrijeme otpadanja lišća pogodno je za uzimljavanje drvenih rezanaca šiblja. One se od dijelova jednogodišnjih ili dvogodišnjih izbojaka režu i trape u treset ili pijesak. Tu ostaju do proljeća, kada se sade na stalno mjesto u vrtu.

 

 

 

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Više informacija